Tweed Amp Project
More Amps
12AX7 / ECC83 rør
Rørbestykning i en 5E3 Deluxe Amp
Rørskift i en Fender Deluxe RI
Guitarforstærkere og deres rør
e-mail me

Rørskift i en Fender Deluxe Reverb.

<h1>Rørskift i en Fender Deluxe Reverb Reissue amp</h1>

Skal man puste frisk liv i sin forstærker, er et rørskift med biasjustering af udgangsrørene et godt sted at starte. Ønsker man samtidig at ændre lyden i forstærkeren, kan man overveje at skifte de eksisterende rør til rør med en anden klangkarakteristik, for derigennem opnå en positiv synergieffekt. Med synergieffekt mener jeg, at de enkelte led i signalkæden optimeres i forhold til den ønskede samlede lydkarakter.

I en Fender Deluxe Reverb er der to ting man bør tage højde for: 1) Forstærkeren har den traditionelle Fender ”Clean” sound, som primært skyldes en mellemtone ”hængekøje” i tonestackens frekvensgang mellem 200 og 900 hz, og: 2) De standard højttalere Fender gennem årene har valgt til Deluxe Reverben (Utah, Oxford, Eminence) er alle klangligt ret slanke og lidt spidse i tonen. Begge forhold gør at forstærkeren, tonalt set, er i den lyse lidt spinkle ende af klangskalaen, hvilket er fedt hvis man er til Fender ”Clean” men knap så fedt hvis man ønsker en mere tæt, crunchy og fyldig ”Bluesy” tone fra sin amp.


Tre forslag til rør-konfiguration, der giver en Deluxe Reverb forskellig klang:

Af preamp-rør er det kun V2 og V4 i Vibrato kanalen, samt fasesplitterrøret V6 der skiftes. Normal kanalen bruges kun af de færreste og denne kanals driverrør, V1, længst til højre når forstærkeren ses bagfra skiftes derfor ikke.

1) Vintage Clean Deluxe Reverb: Udgangsrør: 2 stk. TungSol 6V6GT Reissue. Preamprør: TAD E83CC High Grade i V2, JJ ECC83S i V4, JJ eller NOS Philips Holland ECC81 i V6.Det russiske TungSol 6V6GT Reissue har den klassiske spinkle 6V6 tone med en lidt tilbagetrukket bas og udstrakt diskantgengivelse. TAD E83CC er en selekteret low noise version af JJ ECC83S, som er ideel som det første indgangsrør. Tonalt er røret meget neutralt. JJ ECC83S har samme tone som TAD, men det er ikke selekteret, og kan støje mere Derfor henvises det til V4, hvor støj ikke betyder alverden. Med hensyn til fasesplitterrøret V6, er der mange der hævder, at dette rør ikke har indflydelse på lyden. Jeg mener dog, at det afgjort kan betale sig at ofre lidt på dette rør, derfor et vesteuropæisk Philips ECC81, som har en punchy, tæt og dynamisk klang. Hvis det ikke kan skaffes er JJ ECC81 et udmærket, men mere klangneutralt, alternativ.

2) Big Sound Clean Deluxe Reverb: Udgangsrør: 2 stk. JJ 6V6GT. Preamprør: General Electric NOS 5751 (Low gain 12AX7) i V2, TungSol 12AX7 Reissue i V4, Philips eller JJ ECC81 i V6. JJ 6V6GT har en meget mere fyldig og punchy tone i forhold til TungSol 6V6’erne. Disse rør får simpelthen forstærkeren til at lyde større, nærmest á la 6L6 rør. General Electric 5751 er et New Old Stock rør, der stadig er tilgængeligt på markedet. Dette rør har en lavere forstærkningsfaktor end ECC83/12AX7, en bred let fremhævet mellemtone og let tilbagetrukket diskantgengivelse, der passer perfekt til Fender amps. Fordelen ved New Old Stock rør som GE røret er, at de holder 5 – 10 gange så længe som nyproducerede rør, hvilket gør dem til en god investering, selvom de typisk koster 2 – 3 gange så meget som nye rør. TungSol 12AX7 Reissue i V4, er et russiskproduceret rør, der intet har at gøre med de gamle amerikanske TungSol rør. Reissue røret har en meget flot ”Clean” og dynamisk tone, á la Fender Twin Reverb. Røret lyder dog ikke godt når det forvrænger, derfor er GE low gain røret i V2 et ”Must Have”, fordi den lavere forstærkning, sænker forvrængningen i preamp’en, og det er en fordel, hvis man vil prøve TungSol røret. Ellers er JJ ECC83S igen et udmærket valg i V4.

3) Vintage Tweed Style Deluxe Reverb: 2 stk.TungSol 5881(6L6WGB) Reissue udgangsrør, NOS GE 5751 eller 12AY7 i V2, NOS Philips/Mullard ECC83 i V4 og NOS Philips/Mullard ECC81 i V6. Med denne kombination opnår man, efter min mening nok det tætteste på en varm bluesy og crunchy tone i en Deluxe Reverb, med masser af mellemtone, en punchy dynamisk bas og en tæmmet diskant uden tendenser til skrigeri. TungSol 5881 Reissue lyder forbavsende tæt på de originale amerikanske TungSol 5881 rør, som produceredes i Detroit i 1950 - 60’erne. Røret har ikke Big Sound som JJ, men derimod en crunchy ”In Your Face” tone, der stinker af Rock’N’Roll. GE og Philips/Mullard ECC83 i V2 og V4 og ECC81 i V6, har en 3-dimensionel, dynamisk varme og tone, som de nyproducerede rør kun kan drømme om at komme efter. Igen – de er dyre, regn med at skulle betale 5-600 kr. for et Mullard ECC83, men de holder normalt væsentligt længere end nye rør, og lyden er som sagt alle pengene værd.

Hvis man, efter at have fundet den rør kombination, der bedst passer ens temperament, stadig ønsker at eksperimentere med lydforbedringer/opgraderinger, er det nærliggende at opgradere højttalerkablet. Sidste opgradering, før man begynder at udskifte komponenter i selve forstærkeren, er højttaleren. Men er man nået så langt, og er man stadig ikke tilfreds med lyden, er det måske ikke en yderligere opgradering men derimod en udskiftning af forstærkeren man bør overveje.

Lars Reinau
23 45 34 21


 

 


 

|Tweed Amp Project| |More Amps| |12AX7 / ECC83 rør | |Rørbestykning i en 5E3 Deluxe Amp| |Rørskift i en Fender Deluxe RI| |Guitarforstærkere og deres rør|